Арсеній Яценюк висловив сподівання, що політичні еліти Східної України візьмуть найактивнішу участь в процесі змін до Конституції

Арсеній Яценюк висловив сподівання, що політичні еліти Східної України візьмуть найактивнішу участь в процесі змін до Конституції

17:32, 14 квітня 2014

«Терористи, які знаходяться сьогодні на Сході України, вийшли не за права дончан, луганчан, харків’ян чи будь-якої іншої області. Вони вийшли тільки з однією метою – розколоти країну і знищити українську державність», - наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у понеділок, 14 квітня, під час засідання Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань підготовки законопроекту про внесення змін до Конституції України.

Уряд України, як нагадав Арсеній Яценюк, чітко заявив, що «захищав і буде захищати права національних меншин, права російськомовного населення, кожної території, кожного громадянина України».

Він підкреслив, що політична позиція Уряду незмінна: «Звертаємось до всіх політичних сил з тим, щоб провести конституційну реформу, прийняти новий Бюджетний, Податковий кодекс, передати повноваження регіонам, передати регіонам фінансовий ресурс і важелі впливу на території, скоротити і зменшити вплив центрального апарату і центральної влади на місцеве самоврядування, дати можливість кожному громадянину України впливати як на центральну, так і на місцеву владу».

«Це те, з чим ми поїхали по Україні і в першу чергу на схід», - додав він.

«Сподіваюсь, політичні еліти, які представляють Східну Україну, приймуть найактивнішу участь у процесі змін до Конституції і в процесі збереження України як єдиної, унітарної і цілісної держави. Уряд готовий виконати всі рішення єдиного законодавчого представницького органу влади, які будуть відображати інтереси українського народу», - наголосив Арсеній Яценюк.

Він нагадав, що Уряд України ухвалив концепцію реформи місцевого самоврядування, яка «повинна бути відображена в українській Конституції».

Як підкреслив Глава Уряду, ця концепція передбачає передачу реальної влади громадам шляхом ліквідації обласних та районних державних адміністрацій, які призначаються указами президента і «передачі функцій, які належали обласним та районним державним адміністраціям, виконавчим комітетам, які повинні обиратись відповідними громадами».

Уряд також вважає необхідним позбавлення органів прокуратури непритаманної їм функції загального нагляду, а нагляд за додержанням законодавства на відповідних територіях повинен здійснюватись окремими представництвами, які призначаються Президентом.

Арсеній Яценюк підкреслив, що Уряд вважає за необхідне «не просто змінити Конституцію, а й змінити бюджетні й податкові підходи при формуванні місцевого самоврядування, надати не тільки повноваження, але і фінансовий ресурс органам місцевого самоврядування і територіальним громадам».

Для цього, за його словами, необхідно в першу чергу змінити Бюджетний кодекс. Глава Уряду нагадав, що відповідний проект Бюджетного кодексу вже був внесений до Парламенту Урядом Юлії Тимошенко.

Арсеній Яценюк підкреслив, що в поточному році має бути розроблений і новий Податковий кодекс: «Він повинен бути прийнятий у 2015-му, щоб із 2016 року в нас була кардинально змінена податкова система, яка б передбачала зменшення кількості податків і розширення бази оподаткування».

Зміни до Податкового кодексу, на переконання Уряду, мають також передбачати спрощення процедури адміністрування податків та надання права органам місцевого самоврядування чітко адмініструвати податки, «які безпосередньо зараховуються до кошиків доходів органів місцевого самоврядування».

Арсеній Яценюк наголосив на необхідності широкої дискусії щодо компетенції центральних органів державної виконавчої влади на місцях: «Сьогодні в структурі Кабінету Міністрів України вже не десятки, а сотні різного роду інспекцій, агентств, державних установ і інших органів влади, які дублюють одне одного і виконують непритаманні їм функції на відповідних територіях».

«Ми вважаємо, що при реформуванні місцевого самоврядування одним із основних елементів повинна бути також адміністративна реформа центральної влади, яка передбачає скорочення кількості повноважень центральної влади, передачу частини повноважень центральної влади на місцях і баланс щодо контролю за додержанням законодавства, який повинен здійснюватись центральною владою України», - наголосив Прем’єр-міністр.

«Уряд вважає, що конституційні зміни повинні відбуватись прозоро, з залученням всіх політичних сил і відображати інтереси всього населення України - чи в Луганську, чи у Львові», - наголосив Арсеній Яценюк.