Арсеній Яценюк: Людські жертви, які зараз є в Україні – це відповідальність російської влади

Арсеній Яценюк: Людські жертви, які зараз є в Україні – це відповідальність російської влади

16:20, 17 квітня 2014

«Є єдина людина в світі, яка вірить в те, що на Сході України немає російських військ, прізвище цієї людини – Путін», - наголосив Прем’єр-мінстр України Арсеній Яценюк в інтерв’ю журналістам у четвер, 17 квітня.

Арсеній Яценюк підкреслив, що Росія вчинила військову інтервенцію в Крим і президент Путін «також спочатку розповідав, що там не було російських військ»: «Сьогодні він офіційно визнав, що російські війська там все-таки були. А зараз він знову розповідає казку про те, що це не його диверсанти, яких він туди висадив і які формували терористичну мережу на території України. Але в нас є беззаперечні докази цього. Такі докази вже представлені».

За словами Прем’єр-міністра, сьогоднішня заява російського президента «має запах 1930-х років»: «Сумує Володимир Володимирович за територіями, які йому ніколи не належали і належати не будуть».

Він звернувся до Володимира Путіна: «Не розповідайте, що ми єдиний народ. У вас – російський народ, а у нас - український. І в цьому є ключова відмінність в розумінні взагалі цивілізаційного вибору. Ми різні. А ви хочете примусово з вашими танками і автоматами нас захопити. Вам це не вдасться».

«Зараз Росія веде тільки одну гру. Далі на загострення, далі на захоплення території та провокування. Тому що завдання, яке сьогодні Путін офіційно оприлюднив – зірвати президентські вибори 25 травня. А для того, щоб його завдання було реалізовано – треба далі дестабілізувати ситуацію ціною людських жертв. Людські жертви, які зараз є в Україні – це відповідальність російської влади. Ніхто їм не забуде людські жертви в Криму, ніхто їм не забуде людські жертви на території України», - наголосив Арсеній Яценюк.

За словами Арсенія Яценюка, якби Росія мала якісь бачення стабілізації ситуації, сьогодні президент Путін повинен був би «заявити, що він засуджує терористів, дати вказівку своїм диверсійним групам невідкладно покинути територію України і звернутися до так званих мирних протестувальників з автоматами Калашникова вийти з приміщень».

«Якщо ці особи здадуть зброю, вийдуть з приміщень, то ми розглянемо питання щодо відповідальності цих осіб і можливої амністії цих осіб», - підкреслив Глава Уряду.

Арсеній Яценюк наголосив, що зараз все світове співтовариство на боці України, але перемога можлива тільки в одному випадку – «коли об’єдналась Україна»: «Об’єднана і єдина Україна, яка розмовляє українською і російською, яка ходить до різних церков, яка живе на різних територіях, але об’єднана. Це рецепт перемоги над режимом Володимира Володимировича. Це рецепт перемоги у війні, яка розв’язана російськими сусідами».

Він нагадав, що зараз в Женеві проходить чотиристороння зустріч на рівні України, США, Європейського союзу та Росії: «У мене немає надмірних очікувань від цієї зустрічі з однієї причини - я не вірю російській стороні. Все, що вони говорять, не відповідає дійсності. Все, що вони показують, – політична пропаганда і брехня. Все, що вони розповсюджують по світу,  - це ніщо інше, як пропагандистські заготовки на кшталт тих, що були в 1930-х роках перед подіями Другої світової війни».

«Але процес за будь-яких обставин відбувається», - додав Глава Уряду.

«Ми маємо єдину спільну позицію з нашими західними партнерами. Росія, яка бореться з тероризмом всередині країни, експортує тероризм в Україну», - наголосив він.