Разом із міжнародною спільнотою Україна крок за кроком відбиватиме Крим і в політичному, і в дипломатичному сенсі, – Арсеній Яценюк

Разом із міжнародною спільнотою Україна крок за кроком відбиватиме Крим і в політичному, і в дипломатичному сенсі, – Арсеній Яценюк

14:11, 18 квітня 2014

«Наша вимога залишається незмінною - Крим є територією України. У нас вкрали нашу власність. Це наш Крим, наша Ялта, наше море, наша територія. Разом із міжнародною спільнотою ми будемо далі крок за кроком відбивати Крим назад і в політичному, і в дипломатичному сенсі, як ми це робили в ООН», - наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у п’ятницю, 18 квітня, під час години запитань до Уряду в Парламенті.

Він нагадав, що тільки одна країна заблокувала рішення Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй стосовно Криму – Росія: «В Генеральній асамблеї ООН 100 країн-членів ООН проголосували за територіальну цілісність України і підтримку Криму в складі України. Це більшість від всього складу ООН», - підкреслив він і нагадав, що щодо Грузії таке рішення було проголосоване тільки 48-ма країнами.
«Ми повинні бути чесні й відверті - завтра вранці питання по Криму вирішити складно. Але ми повинні бути певні - ще при нашому житті сучасна українська історія напише, що ті, хто захоплювали Крим, вибачаються перед українським народом і Крим був, є і буде українським. Це наша земля, наша територія, і ми за неї будемо боротися», - сказав Арсеній Яценюк.
Глава Уряду зазначив, що Уряд «не має жодних надмірних очікувань» з приводу заяви, прийнятої вчора в Женеві на чотиристоронніх перемовинах у форматі - Україна, США, ЄС і Росія.
Водночас, підкреслив він, Росія була змушена підписати заяву і засудити екстремізм, який фактично сьогодні підтримується Російською Федерацією. Підписавши цю заяву, Росія фактично звернулася до тих «мирних протестувальників» із автоматами Калашникова і ПЗРК із вимогою негайно роззброїтися і здати зброю».
«Росія була змушена поставити підпис під тим, щоб всі незаконно сформовані збройні формування були негайно розформовані, а приміщення органів державної влади, міліції, СБУ і інших установ були невідкладно звільнені», - підкреслив Арсеній Яценюк.
Щодо позиції по Криму, як підкреслив Глава Уряду, три з чотирьох учасників женевської зустрічі чітко заявили – «ніхто ні при яких обставинах не визнає анексію Криму Російською Федерацією».
«Наша вимога залишається незмінною - Крим є територією України. У нас вкрали нашу власність. Це наш Крим, це наша Ялта, це наше море, це наша територія. Разом із міжнародною спільнотою ми будемо далі крок за кроком відбивати Крим назад і в політичному, і в дипломатичному сенсі, як ми це робили в ООН», - підкреслив він.