Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк прийняв керівника Спеціальної спостережної місії ОБСЄ в Україні

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк прийняв керівника Спеціальної спостережної місії ОБСЄ в Україні

19:18, 22 квітень 2014

Із метою обговорення стану виконання Женевських домовленостей усіма їхніми сторонами, 22 квітня Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк прийняв керівника Спеціальної спостережної місії ОБСЄ в Україні, посла Ертугрюля Апакана.

У переговорах також взяли участь представники дипломатичних місій Європейського Союзу, Російської Федерації та Сполучених Штатів Америки.

Прем’єр-міністр України окреслив перелік заходів, які були невідкладно вжиті Урядом на виконання домовленостей, досягнутих в Женеві. Йдеться, зокрема, про призупинення активної фази антитерористичної операції, підготовку та внесення до Верховної Ради України законопроекту про недопущення переслідування і покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час масових акцій громадського протистояння після 22 лютого 2014 року; прийняття урядового рішення про організацію широкого обговорення змін до Конституції України, які передбачають децентралізацію влади; триваючу кампанію по вилученню незаконної зброї в населення.

У свою чергу керівник спостерігачів ОБСЄ охарактеризував ситуацію у східних регіонах України як напружену. Представники ОБСЄ привітали перші кроки українського уряду на виконання Женевських домовленостей. У цьому контексті було наголошено, що досягнення прогресу на цьому шляху залежатиме від зусиль усіх учасників домовленостей, якими є Україна, Європейський Союз, Сполучені Штати Америки і Російська Федерація.  

Арсеній Яценюк підтвердив важливу роль спостерігачів ОБСЄ у наданні міжнародному співтовариству неупередженої та об’єктивної інформації про розвиток подій на Сході України, та, зокрема, в населених пунктах, де знаходяться незаконно захоплені сепаратистами будівлі.