Мета Росії - зірвати вибори, змістити Уряд і захопити Україну

Мета Росії - зірвати вибори, змістити Уряд і захопити Україну

12:50, 25 квітня 2014

Метою Росії є зірвати президентські вибори, змістити проєвропейський та проукраїнський Уряд, зірвати програму економічної допомоги Україні і захопити Україну як мілітарно, так і політично – наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні Уряду в п’ятницю, 25 квітня.

Він нагадав, що минув тиждень від укладення Женевських домовленостей для стабілізації ситуації в Україні: «Після цієї зустрічі влада України разом із усім міжнародним співтовариством зробила чіткі кроки, щоб стабілізувати ситуацію. Єдина країна, яка не зробила нічого, окрім приведення своїх військ в бойову готовність і залучення сотень танків і БРДМів та тисяч військовослужбовців на українсько-російський кордон, – це Росія».

Він підкреслив, що Уряд України зробив конкретні кроки, які обговорювалися і декларувалися в Женеві. Перший крок – це «широка і всеохоплююча конституційна реформа». Арсеній Яценюк повідомив, що 29 квітня в Парламенті будуть проведені публічні слухання щодо внесення змін до Конституції: «Наша мета - це децентралізація влади. Наша мета - захист кожного громадянина України, відображення у новій українській Конституції повноважень територіальних громад, захист національних меншин, захист російської мови та інших мов, захист територіальної цілісності і єдності країни. І ми йдемо цим курсом».

Водночас, наголосив Глава Уряду, Росія, «підтримуючи терористів на території України, не зробила жодного кроку, щоб відкликати цих осіб і стабілізувати ситуацію»: «Є очевидним те, що метою Росії є зірвати президентські вибори в Україні, щоб Україна не мала легітимно обраного президента, змістити проєвропейський та проукраїнський Уряд і захопити Україну як мілітарно, так і політично».

Він підкреслив, що метою Росії є також зірвати програму економічної допомоги для України, «яку готовий підтримати весь світ».

«Жоден із цих планів не вдасться. Ми будемо відстоювати нашу країну всіма засобами і методами, які в нас є. І політично, і дипломатично, і військово», - наголосив Арсеній Яценюк.

Прем’єр-міністр підкреслив, що Уряд України й надалі буде сповідувати виконання Женевських домовленостей: «Всередині країни ми проведемо конституційну реформу і зробимо все для стабілізації ситуації. Ми очікуємо на рішення МВФ для стабілізації економічної ситуації. Ми проведемо чесні і прозорі вибори».

«Ми готові звільнити від відповідальності виключно тих осіб, які здадуть зброю і негайно вийдуть із захоплених приміщень. Звільнення від відповідальності ні в якому випадку не буде стосуватися осіб, які вчинили тяжкі злочини», - сказав він.

Арсеній Яценюк підкреслив, що шанс на мирне врегулювання ситуації «завжди залишається»: «Але вся міжнародна спільнота усвідомила, що є єдина держава, яка не хоче стабільності ні в Європі, ні в світі. І назва цієї держави – Російська Федерація».

«Звертаємося з вимогою до Росії виконати те, що вона пообіцяла. Росія була змушена засудити екстремістів, заявити про те, що необхідно роззброїтися і звільнити приміщення, незаконно захоплені терористами в Україні. Але жодного кроку, окрім подальшого підігрівання протистояння, спонсорування тероризму та відправки спеціально тренованих російських громадян з посвідченнями російських спецслужб, зроблено не було», - наголосив він.

Глава Уряду повідомив, що, відповідно до міжнародних зобов'язань, 24 квітня українська сторона в ОБСЄ зробила офіційний запит щодо перебування російських військ на кордоні з Україною: «Протягом 48-ми годин Росія повинна проінформувати про те, що роблять її солдати на українському кордоні. Вже 24 години сплило. Ми очікуємо офіційної відповіді Російської Федерації».

«Світ із нами», - наголосив Арсеній Яценюк і повідомив, що 26 квітня у Ватикані відбудеться його зустріч із Папою Римським: «Навіть Папа Римський призначив аудієнцію, щоб підтримати Україну і продемонструвати, що весь світ з Україною».