Уряд України почав процедуру подачі в суд на «Газпром»

Уряд України почав процедуру подачі в суд на «Газпром»

16:42, 28 квітня 2014

Уряд України і НАК «Нафтогаз України» прийняли рішення щодо початку процедури подачі в суд на російську компанію «Газпром». Сьогодні російському монополісту відправлено предарбітражну ноту. Про це повідомив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на прес-конференції в понеділок, 28 квітня.

Він зазначив, що питання «подальшої процедури двосторонніх стосунків з російським «Газпромом» обговорювалося під час сьогоднішнього засідання РНБО.

«Протягом 30 днів, відповідно до умов контракту, російський монополіст зобов’язаний дати чітку відповідь по декількох питаннях», - наголосив Прем’єр-міністр. Перше з них – питання ціни на газ: «Ми наполягаємо на тому, що ціна, встановлена для України, починаючи з поточного року, є ринковою, і ми наполягаємо на продовженні цієї ціни».

Арсеній Яценюк нагадав позицію державної компанії НАК «Нафтогаз України» щодо цього питання: «Ми надіслали декілька повідомлень російському монополісту «Газпрому» з приводу того, що Україна готова платити за російський природній газ ціну, яка була надана Україні починаючи з 2014 року, а саме 268 доларів за 1 тисячу кубічних метрів газу».

«У тому випадку, якщо російська компанія «Газпром» дасть позитивну відповідь на продовження ціни, яка була встановлена з початку поточного року, і підпише, відповідно, угоду, Україна невідкладно погасить борг у розмірі 2,2 млрд доларів, сформований в основі своїй ще попереднім урядом», - наголосив Глава Уряду.

За словами Арсенія Яценюка, російський монополіст також повинен дати відповідь на питання щодо низки положень газового контракту: «Україна вимагає невідкладного їх перегляду».

Українська сторона, повідомив Глава Уряду, пропонує російському «Газпрому» «зустрітися на нейтральній території - не в Москві, а в Лондоні - для обговорення передарбітражної претензії української сторони».

Якщо протягом 30 днів відповідні домовленості не будуть досягнуті, «це означає, що з передарбітражного врегулювання ми переходимо в судовий розгляд спору з російським газовим монополістом «Газпромом», - наголосив Прем’єр-міністр.

«Ми вважаємо нашу позицію законною, сильною. Український уряд чітко задекларував – ми будемо боротися за наші національні права і національні інтереси всіма законними методами. Основний законний метод – це суд в Стокгольмі".

«Російський монополіст може уникнути розгляду цього судового спору в Стокгольмі, якщо він піде на умови, викладені українським Урядом і українською компанією НАК «Нафтогаз», - наголосив Арсеній Яценюк, зазначивши, що українська сторона очікує офіційної відповіді «Газпрому» на її ноту.