Арсеній Яценюк: Українці і кримські татари – це братні народи, вони були, є і будуть братами

Арсеній Яценюк: Українці і кримські татари – це братні народи, вони були, є і будуть братами

20:08, 16 травня 2014

У п’ятницю, 17 травня, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк взяв участь у вечорі-реквіємі, присвяченому вшануванню жертв 70-й річниці депортації кримських татар та інших депортованих народів з території Криму, що відбувся в Національній опері України.

Він привітав присутніх кримськотатарською мовою: "Хошкельдинес кахраман кримтатар миллекинін темсильджилері" («Вітаю вас, представники героїчного кримськотатарського народу»).

Арсеній Яценюк підкреслив, що 70-та річниця депортації кримських татар припала на той час, коли «спільна Батьківщина українців і кримських татар окупована».

Він зазначив, що після «жахливої радянської депортації кримських татар у когось була зневіра, хтось не сподівався повернутися на свою землю»: «Але віра великого народу, його переконання і сила дали можливість не тільки повернутися в рідний Крим, а й зберегти свій народ, свою мову і майбутнє для кримських татар».

«І сьогодні ми віримо і знаємо, що нам не треба буде чекати 40 років, щоб кримськотатарський і український народи сказали – це наша Батьківщина, це наша земля, і ніхто ніколи Крим у нас не відбере», - сказав Глава Уряду.

«Гордо заявляю, що український і кримськотатарський народ – це братні народи, вони були, є і будуть братами. Ми разом боролися за нашу свободу. Ця боротьба ніколи не була простою і не буде. Це велика плата, але це боротьба за майбутнє наших дітей і нашої країни. Ми виборемо це майбутнє у нашому спільному єднанні, у нашому спільному поході, тому що ми з вами на світлій стороні, ми з вами на стороні добра», - наголосив Арсеній Яценюк.

«Сталін з більшовиками думали, що через депортацію вони можуть знищити народ. Ніколи. Цей народ знищив режим, який їх депортував і який над ними знущався. Кримські татари є, а більшовиків немає. І так буде», - сказав він.

За словами Арсенія Яценюка, багато того, що зроблено Урядом і Парламентом в питанні кримськотатарського народу, «зроблено в першу чергу завдяки позиції Мустафи-аги»: «Ви приходите, добиваєтесь, наполягаєте, бо в душі й серці боретесь за власний народ. А це найвища цінність, найвища місія, коли одна людина думає про сотні тисяч і про мільйони. Тоді вони своєю енергією й вірою дійсно роблять великі перетворення».

Глава Уряду нагадав, що Парламент України визнав кримських татар корінним народом Криму і підтримав Декларацію ООН про права корінних народів, в Уряді створено інститут уповноваженого з питань національних меншин, підписано указ Президента, яким 18 травня оголошено Днем боротьби за права кримськотатарського народу: «І кожного року ми будемо разом зустрічатися і казати, що ми вибороли свободу для кримськотатарського народу і для України».

Арсеній Яценюк також нагадав, що сьогодні Уряд України ухвалив розпорядження про створення в Києві Кримського дому: «Ми разом із вами будемо йти далі нашим спільним поступом до європейської єдиної унітарної країни, де Крим є і буде частиною української держави. Слава вашому великому народу».