«Кожен має знати, що його священні конституційні права захищені. Це шлях до єднання країни», - Арсеній Яценюк у Харкові

«Кожен має знати, що його священні конституційні права захищені. Це шлях до єднання країни», - Арсеній Яценюк у Харкові

14:42, 17 травня 2014

«Ми хочемо, щоб кожен знав, що священні конституційні права захищені - право на те, щоб ходити в ту церкву, в яку хочеш, спілкуватися тією мовою, якою хочеш у цьому регіоні, висловлювати свою політичну позицію. Це шлях до єднання країни. Він складний, його важко пройти, але ми маємо дивитися в довгострокову перспективу, і в цьому наша позиція», - наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк під час Другого загальноукраїнського круглого столу національної єдності в Харкові у суботу, 17 травня.

Він зазначив важливість проведення Другого загальноукраїнського круглого столу національної єдності в Харкові, на Сході України.

«Якщо цей діалог йде в політичній площині, якщо люди спрямовані на те, щоби в рамках об'єднаної країни забезпечити повноцінний і самобутній розвиток кожному регіону, то ми обов’язково успішно проведемо цей діалог», - підкреслив Глава Уряду.

Проте, підкреслив Арсеній Яценюк, є ті, «хто з автоматами розстрілює людей і не хоче миру для України»: «Переговорів із терористами ми вести не будемо. Ті, хто не вчиняли тяжких злочинів і поки що тримають в руках зброю, можуть здати зброю, ми приймемо закон і амністуємо цих людей. Ця можливість залишається».

Уряд України, за його словами, стоїть на необхідності виконання Женевських домовленостей: «Вважаємо, що женевський формат, який передбачав участь України, Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки і Російської Федерації, є єдино прийнятним форматом для вирішення всіх нагальних питань на міжнародному рівні».

«Що стосується внутрішньополітичного діалогу, то ми, як українська влада, найбільш зацікавлені в тому, щоби в Україні запанували мир і стабільність», - підкреслив Глава Уряду.

Арсеній Яценюк наголосив, що за роки української незалежності «ніколи ні в Донецьку, ні в Луганську не було київської влади»: «Завжди система управління в цих областях була виключно в руках місцевих еліт. І, починаючи з 2002 року безпосередньо з Донецька й Луганська, в першу чергу з Донецька, ними очолювався уряд».

«Зараз говорять, начебто Київ не чує. Від імені сьогоднішнього Уряду я хочу чітко заявити: Уряд не просто чує, а хоче зробити все, щоб склали зброю, щоб зберегти єдину унітарну країну, провести реальні зміни в країні, щоб країна була успішною», - наголосив Прем’єр-міністр.

Він нагадав, що протягом двох місяців члени Уряду України проїхали всі східні регіони України.

Водночас, підкреслив Глава Уряду, ні в якому випадку не можна забувати, що ще є Центр і Захід: «Коли ми кажемо, що чуємо - це означає, що Київ чує Донецьк, Донецьк чує Луганськ, а Луганськ чує Львів».

Позиція Уряду, наголосив Арсеній Яценюк, є незмінною: владу в країні необхідно децентралізувати. «Ми вже згаяли роки, щоб передати повноваження від центральної влади на місця. Саме цей Уряд, незважаючи на те, що не всі політичні сили підтримують цю ідею, вийшов з чіткою позицією про ліквідацію обласних і районних державних адміністрацій на місцях і передачу виконавчим комітетам відповідних рад фінансово-економічних повноважень, які раніше були в Києва або в тих, які призначалися Києвом», - підкреслив він.

При цьому центральна влада на місцях «повинна мати державне представництво, яке отримає функцію загального нагляду за дотриманням законодавства на відповідній території».

Арсеній Яценюк підкреслив, що в рамках конституційних змін можливо забезпечити спеціальний статус для російської мови та мов національних меншин «і дати можливість кожному регіону самостійно розвиватися в рамках єдиної гуманітарної політики».

Він нагадав, що сьогодні в Україні відзначається День Європи: «Для нас європейські цінності – не пусті слова. Це, в першу чергу, боротьба з корупцією, чесна юстиція, некорумповані суди, якість життя людини. І тут ми також повинні бути єдині».

«Ми готові зробити все для єдності української держави, щоб в єдиній Україні людина себе почувала щасливою і впевненою у завтрашньому дні. Це наша спільна політична відповідальність, історична відповідальність за долю держави. І ми цю відповідальність з гордістю пронесемо і врятуємо країну», - сказав Арсеній Яценюк.