Уряд розглядає можливість надати регіонам підвищений ступінь економічної самостійності

Уряд розглядає можливість надати регіонам підвищений ступінь економічної самостійності

17:34, 17 травня 2014

У суботу, 17 травня, під час Другого загальноукраїнського круглого столу національної єдності в Харкові Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що Уряд України готовий піти на підвищений ступінь економічної самостійності регіонів, якщо до цього готові самі регіони.

Він запропонував до моменту внесення змін до Конституції та Бюджетного кодексу провести «певний економічний експеримент в окремих областях України». Він навів як приклад Донецьку та Луганську області: «Давайте чесно сядемо й порахуємо».

Він звернувся до представників східних областей: «Тільки щоб потім не сталося так, що ви самі будете просити змінити цей економічний експеримент», - зазначив Арсеній Яценюк, нагадавши, що дотації шахтарям виплачуються з центрального бюджету.

«Дуже добре подумайте перед тим, як переходити на економічну самостійність. 34 мільярди гривень – це пряма дотація центрального бюджету на 180 тисяч шахтарів», - додав він.

Під час дискусії Глава Уряду звернувся до представників місцевої влади східних областей: «Ви йдете на поводу у тероризму, тому що ви їх боїтеся. Перестаньте їх боятися. Змусьте їх здати зброю, візьміть владу знову в руки і ведіть політичний діалог».

«У Луганську і Донецьку озброєні терористи, які фінансуються в тому числі росіянами і тими, хто втік із України, хочуть вкрасти територію. У вас хочуть відібрати законно обрану владу», - сказав він.

Арсеній Яценюк зазначив, що питання федералізації нав’язують люди з автоматами російського виробництва.

«Думаю, вони хочуть іншого», - сказав він і нагадав, що зараз немає можливості виплатити заробітні плати, зокрема й шахтарям, тому що вчора були викрадені гроші з інкасаторських машин, а 15 травня від Центрального банку в Донецьку вимагали сто мільйонів гривень.

«Ми з бандитами і терористами не будемо вести розмову. І ніколи вони не будуть диктувати українському народу, як у своїй країні жити. І тут ми повинні бути єдині. Вони зазіхають на нашу країну, вони зазіхають на нашу незалежність. І вони будуть покарані», - підкреслив Глава Уряду.

«Якщо ми зараз разом візьмемося, то пройдемо цей складний період, стабілізуємо ситуацію, змінимо Конституцію і дамо відповіді на ті питання, які сьогодні вимагають українці, - в Луганську вони, чи у Львові. Наша цінність тільки в одному – в єдності», - сказав Арсеній Яценюк.