Будь-які спроби терористів у Донецьку і Луганську зірвати вибори Президента приречені на поразку, – Арсеній Яценюк

Будь-які спроби терористів у Донецьку і Луганську зірвати вибори Президента приречені на поразку, – Арсеній Яценюк

14:54, 19 травня 2014

У рамках Донецької і Луганської областей відпрацьовується окрема схема щодо забезпечення правопорядку і виборчого процесу на цих територіях. Про це повідомив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у понеділок, 19 травня, під час селекторної наради з питань забезпечення виконання завдань із підготовки та проведення позачергових виборів Президента України.

«Будь-які спроби терористів у Донецьку і Луганську зірвати всеукраїнські вибори Президента України приречені на поразку», - підкреслив Арсеній Яценюк.

За його словами, необхідною є робота мобільних груп під час проведення виборів, «щоб невідкладно виїжджати у випадку отримання будь-якого сигналу про правопорушення».

Арсеній Яценюк окремо зупинився на питанні захисту членів окружних та територіальних виборчих комісій: «Ми проведемо день виборів, але буде ще ніч виборів і підрахунок голосів. Необхідне забезпечення правопорядку і безпеки як для тих, хто приходять голосувати, так і для тих, хто рахує голоси».

Він наголосив, що в Україні повинен бути легітимно обраний Президент України: «Ми забезпечимо всім рівні можливості для участі в виборчому процесі, вся законодавча база для проведення виборів є».

Уряд, за його словами, забезпечив фінансування виборчого процесу: «Звертаюся до тих, хто має отримувати кошти, швидко оформляти документи в казначействі, щоб проводити відповідні розрахунки».

Глава Уряду також звернув увагу, що на 25 травня призначено й місцеві вибори.

Арсеній Яценюк наголосив, що персональна відповідальність за забезпечення виборчого процесу лежить на керівниках місцевих державних адміністрацій - окрім функцій, які за законом належать до компетенції ЦВК і ТВК: «Що стосується допомоги, правопорядку, координації всіх дій центральних органів виконавчої влади на місцях, - це персональна відповідальність керівника відповідної адміністрації».

Він нагадав, що Уряд України вніс до Верховної Ради України законопроект про підвищення відповідальності щодо порушення виборчого процесу, який стосується, зокрема, продажу і скупки голосів. Прем’єр-міністр звернувся до Парламенту України 20 травня розглянути цей законопроект та прийняти його за основу та в цілому.

Глава Уряду також звернувся до представників правоохоронних органів «всіма законними засобами разом із органами прокуратури і Служби безпеки України жорстко присікати будь-які факти порушень виборчого законодавства, скупки голосів та намагань вплинути на виборчий процес».