Арсеній Яценюк за підсумками круглого столу національної єдності в Миколаєві: «Ми йдемо правильним шляхом»

Арсеній Яценюк за підсумками круглого столу національної єдності в Миколаєві: «Ми йдемо правильним шляхом»

17:34, 21 травня 2014

«Ми перестали бути територією - ми стали державою. Ми перестали бути населенням - ми стали нацією, яка бореться за своє право і йде вперед», - сказав Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у середу, 21 травня, в Миколаєві під час Третього загальноукраїнського круглого столу національної єдності.

Арсеній Яценюк відзначив результати круглих столів національної єдності і наголосив, що під час засідання Третього круглого столу в Миколаєві «жоден виступаючий навіть не поставив під сумнів питання єдності країни»: «Це означає, що ми йдемо правильним шляхом».

Він нагадав, що були зроблені певні кроки політичного характеру. Зокрема, 20 травня в Парламенті був ухвалений Меморандум порозуміння й миру: «Краще мати цей Меморандум і в якихось питаннях досягати згоди, ніж мати автомати і бандитів у Донецьку і Луганську».

Більше того, наголосив Арсеній Яценюк, протягом останніх днів ситуація на Донбасі «розвернулася в інший бік, коли ті, хто сьогодні представляють і контролюють Донбас, заявили, що ніякі самопроголошені бандитські донецькі республіки не будуть керувати ні Донбасом, ні Україною».

Арсеній Яценюк сказав, що такої ситуації, як зараз в Україні, не було з часів її незалежності: «Навіть у 1990-ті роки, під час формування єдиної української незалежної держави, не було російських військ і танків та території України, - адже Крим є територією України, і не було диверсійних груп всередині української держави. Та й майна було побільше, яке ще до того моменту не встигли розкрасти».

Водночас, наголосив Арсеній Яценюк, за останні кілька місяців «країна дуже серйозно змінилася»: «Ми перестали бути територією - ми стали державою. Ми перестали бути населенням – ми стали нацією, яка бореться за своє право, яка йде вперед, яка жертвує, оплакує ці жертви, але яка не зупиняється. Ми не маємо права зупинитися, тому що надто багато треба зробити».

Що стосується подальшого врегулювання ситуації в Україні, Арсеній Яценюк зазначив, що «оптимістично дивить на майбутнє»: «В короткостроковій перспективі буде багато проблем, але ми знайдемо і вже знаходимо відповіді, як після цих короткострокових проблем стати тільки сильнішими».

За словами Глави Уряду, в рамках круглих столів національної єдності був зроблений «перший крок до серйозного діалогу»: «Але після президентських виборів, щоб країна об'єдналася, повинні бути конкретні рішення - нова Конституція, децентралізація влади, новий Бюджетний кодекс і передача фінансового ресурсу на місця, новий Податковий кодекс, спрощення всієї податкової системи по кількості податків і розширення бази оподаткування, незалежність судової системи і виконання Угоди між Україною і Європейським Союзом».
«Для того, щоб це було реалізовано, основне – це національний діалог», - наголосив він.

«Наша країна приречена на успіх. І цей успіх – у наших руках і в наших серцях», - сказав Арсеній Яценюк.