Завершені всі процедури підготовки позову проти «Газпрому» до Стокгольмського арбітражного суду

Завершені всі процедури підготовки позову проти «Газпрому» до Стокгольмського арбітражного суду

19:30, 30 травня 2014

«Сьогодні ми завершили всі процедури підготовки до подачі до арбітражного суду Стокгольма», - повідомив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні Уряду в п’ятницю, 30 травня.

Для того, щоб подати відповідне прохання про арбітраж, зазначив Арсеній Яценюк, українська сторона закрила «ті рахунки, які є безспірними у відносинах із російським «Газпромом»: «Це виключно ті рахунки, де визначена ціна у 268 доларів США за тисячу кубічних метрів газу. Загалом таких безспірних рахунків є на 786 мільйонів доларів США. Це є для нас підставою, щоб подавати до суду, так як ми визнаємо ціну виключно у 268 доларів США».

Глава Уряду повідомив, що провів телефонну розмову з Міністром енергетики та вугільної промисловості України Юрієм Проданом і головою правління НАК «Нафтогаз України» Андрієм Коболєвим, які перебувають в Берліні для трьохсторонніх переговорів щодо вирішення газової кризи. Він зазначив, що Європейський союз на переговорах представляє Комісар ЄС з питань енергетики Гюнтер Оттінгер, а Росія представлена керівником російського «Газпрому» Олексієм Міллером.

Арсеній Яценюк також повідомив, що після завершення цього раунду переговорів Європейська комісія звернулася 2 червня провести у Брюсселі ще один раунд перемовин щодо врегулювання газової кризи в тристоронньому форматі.

«Наголошую чітку позицію Кабінету міністрів України: ціна в розмірі майже 500 доларів США Україною ніколи не буде прийнята, і за такою ціною Україна ніколи не буде купувати газ», - підкреслив Прем’єр-міністр.

«У понеділок пройде остаточний раунд переговорів, і ці переговори або завершаться підписанням угоди, або подачею позову, як було чітко нами заявлено», - наголосив Арсеній Яценюк.