«Південний потік» - це проект, який має на меті збільшити енергетичну залежність Європи

«Південний потік» - це проект, який має на меті збільшити енергетичну залежність Європи

14:57, 03 червня 2014

Проект «Південний потік»  не має нічого спільного з енергетичною безпекою, заявив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у Верховній Раді у вівторок, 3 червня.

Він повідомив, що напередодні президентських виборів було вжито дві спроби терористичної атаки на українську газотранспортну систему на території Івано-Франківської області: «Нам вдалося запобігти як жертвам, так і перериву транзиту».

«Але ми чудово усвідомлюємо, що такі спроби мали на меті дискредитацію української газотранспортної системи, мали на меті перерив транзиту, мали на меті доведення нашим західним партнерам, що Україна є нестабільна держава, і мали на меті саме основне – легітимізація Південного потоку», - сказав він.

Позиція Уряду України чітка і незмінна, заявив Прем’єр-міністр: «Ми вважаємо, проект «Південний потік» - це проект, який має на меті збільшити енергетичну залежність Європи, це проект, який має на меті усунути Україну з спільної енергетичної політики з Європейським Союзом, і це проект, який має на меті посилити позиції російського «Газпрому» в Європі. І він нічого не має спільного з енергетичною безпекою».

Він закликав Європейський Союз заблокувати «Південний потік».

«Україна – надійний транзитер. Ми виконували і будемо виконувати свої зобов'язання, якщо Росія не буде заважати», - підкреслив Арсеній Яценюк.