Арсеній Яценюк звернувся до Парламенту України завершити процес конституційних змін

Арсеній Яценюк звернувся до Парламенту України завершити процес конституційних змін

13:29, 06 червня 2014

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк звернувся до Верховної ради України завершити процес конституційних змін, який би передбачав децентралізацію влади, зміну Бюджетного і Податкового кодексів та позбавлення органів прокуратури функції загального нагляду. Про це Глава Уряду сказав у Верховній Раді України у п’ятницю, 6 червня.

Він підкреслив, що на всі виклики всім інститутам української державної влади треба шукати відповідь спільно: «Ми повинні шукати політичні, економічні і безпекові відповіді».

Глава Уряду підкреслив, що в політичній сфері Уряд України чітко задекларував свою позицію щодо необхідності завершити процес конституційних змін: «У рамках змін до Конституції ми вважаємо, що влада повинна бути децентралізована. Низка владних і фінансових повноважень повинні бути передані на регіони, щоб місцева влада, з одного боку, отримала важелі впливу, а з іншого - отримала всю повноту відповідальності».

«Концентрація влади в одних руках чи в одних інститутах призводить або до диктатури, або до втечі в Росію», - додав Арсеній Яценюк.

Глава Уряду звернувся до Парламенту з тим, щоби завершити процес конституційних змін, який би передбачав три елементи: «децентралізація влади й передача влади від центральних органів державної виконавчої влади на місця; зміна Бюджетного і Податкового кодексів і надання економічних стимулів для регіонів щодо залучення інвестицій, збільшення кількості робочих місць і відповідальності перед людьми; позбавлення органів прокуратури функції так званого загального нагляду, яка є одним з найбільш корумпованих елементів чинної правоохоронної системи».

Арсеній Яценюк також наголосив на необхідності завершення судової реформи: «На жаль, законопроект, ухвалений Парламентом, відрізняється від законопроекту, який був запропонований Урядом щодо люстрації судової системи. І сумнівність цієї люстрації зараз очевидна. Саме тому ми також звертаємось до парламенту з тим, щоб зробити все для очистки судової системи від корупції, яка там є до сьогоднішнього дня».

Ще одне спільне завдання влади, за словами Глави Уряду, - реальна боротьба з корупцією. Він зазначив, що на верхніх ешелонах вдалося розрушити піраміду корупції, "де збирали з самого низу і несли на самий верх". Але залишається в середній і нижній ланці.

Він звернувся до Парламенту в рамках спільної роботи з боротьби з корупцією прийняти рішення щодо заснування Національного антикорупційного бюро та подальшої дерегуляції: «Зроблені серйозні кроки щодо зменшення кількості дозволів вдвічі. Але поки що це косметичний ремонт. Внизу як брали гроші, так і беруть. Хабарі як носили, так і носять. Ставки як були внизу, так і є».

«Тому в рамках нашої реформи по боротьбі з корупцією завдання номер один – Національне антикорупційне бюро, внесення змін до закону України про міліцію, нова редакцій закону про прокуратуру» і політична відповідальність всіх політичних сил, які запропонували своїх кандидатів як в Уряд, в центральні органи влади, так і на місця», - наголосив він.

«Без посадок нічого не вийде. Народ повинен побачити, що за скоєння злочину є відповідальність. Пустими словами нікого не переконаєш», - сказав Арсеній Яценюк.