Ми не залишимо самотніми Донецьку і Луганську області. Це українські громадяни, це наша країна

Ми не залишимо самотніми Донецьку і Луганську області. Це українські громадяни, це наша країна

14:17, 06 червня 2014

«Донецьк і Луганськ не проживе без України, а Україні потрібні Донецьк і Луганськ. Тому ми їх нікому не віддамо», - сказав Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк з трибуни Верховної Ради України у п’ятницю, 6 червня.

Арсеній Яценюк підкреслив, що ситуація з Донецькою і Луганською областями «надкритична». Він повідомив, що за травень бюджет не отримав із цих регіонів 422 мільйони гривень податків: «Не доплатили «Донбасенерго» – 24 мільйони, група «Азов» - 36 мільйонів, АТ «Азот» - 122 мільйони, і низка інших компаній».

«Загалом доходи, які ми отримуємо до центрального бюджету від Донецької і Луганської областей щороку, становлять 23 мільярди гривень - в середньому на місяць близько 2 мільярдів. Ми очікуємо, що в червні ми не отримаємо вже не 422 мільйони гривень, а мільярд», - наголосив Глава Уряду.

Він наголосив, що це пов'язано «в першу чергу з терористами, які фінансуються Росією»: «Перервали транзит, перервали нормальне постачання підприємств. Більше того, з автоматами залякують працівників, заставляють не платити податки і фактично відбирають робочі місця в Донецьку і Луганську».

Глава Уряду зазначив, що «дуже важливий економічний елемент Донецька і Луганська – це валютна виручка»: «Усе, що продається з Донецька і Луганська, має валютну складову. Якщо не приходить валютна виручка, у нас не поповнюються золотовалютні резерви, і саме тому будуть складнощі з валютним курсом».

Арсеній Яценюк підкреслив, що складна ситуація і з самозабезпеченням Луганської і Донецької областей. Він нагадав, що центральний бюджет на підтримку шахтарської галузі щороку виділяє 34 мільярди гривень: «Крім того, різниця між єдиним соціальним внеском, тобто тим, що ми збираємо як податок на доходи фізичних осіб в центральний бюджет, і тим, що ми відправляємо в Донецьк і Луганськ, - становить 7,1 мільярда гривень».

«На сьогоднішній день рівень самозабезпеченості Донецької області становить 55%, по єдиному соціальному внеску - 60%. Такі ж цифри відповідають Луганську», - сказав Глава Уряду.

Водночас, повідомив Арсеній Яценюк, незважаючи на обмежений ресурс, «Укрзалізниця» отримала вказівку «закуповувати все, що вона може закупити в підприємств Донецької і Луганської областей»: «Адже, зупинимо постачання – не буде грошей. Не буде грошей – не буде роботи».

«Як Глава Уряду я офіційно заявляю - ми не залишимо самотніми ні Донецьку, ні Луганську області. Це Україна, це українські громадяни, це наша країна», - сказав Прем’єр-міністр.